
Vorig jaar hebben we met alle deelnemers van de Zuiderzee Klassieker het prachtige bedrag van 81.357 euro opgehaald. Maar wat gebeurt er nou precies met dit geld? In december 2022 kenden we 1 miljoen euro toe aan 4 onderzoeken naar de vroege opsporing van spijsverteringsziekten. Een van deze onderzoeken was de Vroege opsporing van NET-tumoren in de alvleesklier door dr. Lodewijk Brosens in het UMC Utrecht.
Niet-functionele neuro-endocrine tumoren* van de alvleesklier (NF-PanNET's) worden vaak toevallig gevonden bij een scan van de buik, bijvoorbeeld een CT of MRI-scan. Het gaat hier niet om alvleesklierkanker. Bij 20% van de patiënten groeit de tumor en zaait deze uit. NF-PanNET’s kunnen worden behandeld via een operatie. Dit is een grote ingreep die bijwerkingen kent. Daarom kan er bij deze kleine tumoren (<2 cm) voor worden gekozen om af te wachten of de tumor gaat groeien of uitzaaien door de tumor met vervolgscans te controleren. Dit is vaak een lastige afweging. Dit project heeft als doel om nieuwe biomarkers te vinden die voorspellen of kleine NF-PanNET’s zullen uitzaaien. De resultaten van dit project kunnen helpen om de juiste (chirurgische) behandeling te kiezen, ’right-on-time’.
NET-tumoren*: NET zijn tumoren die hun oorsprong hebben in het neuro-endocriene systeem, het systeem dat hormoonafgifte regelt. Neuro-endocriene cellen zitten in veel weefsels in het lichaam. Bij NET groeien deze cellen ongeremd en kunnen ze hormonen en hormoonachtige stoffen produceren. NET kunnen overal in het lichaam voorkomen, maar ontstaan meestal in het maag-darm kanaal, de alvleesklier en de longen.