Niks doen is niet te verteren!

05-04-2023 | 11:53

Sam Meester heeft al 6 keer meegedaan met de Zuiderzee Klassieker en haalt altijd veel geld op.

In 2022 was hij zelfs de fietser met de hoogste opbrengst: een duizelingwekkende € 7.950,05. “Het was een mooi moment om de cheque te mogen uitreiken samen met Jochem Uytdehaage” zegt Sam. “Echt een hoogtepunt”. Hij deelt graag hoe hij aan dit enorme bedrag komt.

Hoe gaat Sam te werk?

Sam is vrachtwagenchauffeur. Op het moment dat hij weet dat hij gaat deelnemen komen al die contacten goed van pas. “Ik bel de mensen persoonlijk op, leg uit wat ik ga doen en vraag of ze mij willen steunen”. Sam zorgt dat hij de donatielink toestuurt. “Natuurlijk bedank ik de mensen netjes, maar ik hou ze ook op de hoogte van mijn vorderingen. Zo blijven ze betrokken bij mijn doel”. Natuurlijk zijn er ook mensen die toezeggen te doneren, maar dat niet meteen doen. Sam lacht: "Daar weet ik wel raad mee, ik blijf ze gewoon herinneren. Heel vaak komt er dan toch een mooi bedrag uit”.

Als organisatie horen wij vaak dat mensen het lastig vinden om opnieuw om donaties te vragen. Sam herkent dat niet direct. “Ik vind dat je altijd voor ogen moet houden dat je het niet voor jezelf doet. Je doet het voor het goede doel. Gezondheid is echt niet vanzelfsprekend”. Wel ziet hij dat het tijd en moeite kost om een mooi bedrag te realiseren. “Maar ga ervoor” zegt Sam. “Bedenk waar je voor fietst. Het kost wat tijd en creativiteit, maar steek er tijd in”.

Sam heeft ook een verloting gedaan onder donateurs. Zijn ervaring is dat zij dat op prijs stellen. Ook heeft hij een spreekwoordelijke supportersbus waar mensen in kunnen komen. “Bedenk leuke acties waar mensen op aanhaken”. Sam besteedt er aandacht aan om bekend te maken dat hij gaat fietsen en benut iedere gelegenheid om geld in te zamelen. Denk aan verjaardagen en feestjes (ook van anderen).

Waar fietsen we ook alweer voor?

Sam weet heel goed waar hij voor fietst. “Ik rij al heel lang samen met Frans Laport voor goede doelen. 7 jaar geleden kwam Frans met het idee om de Zuiderzee Klassieker te rijden en sindsdien rijden we die. In eerste instantie vanwege de leuke route en het goede doel”. Zo’n drie jaar geleden kreeg een collega darmkanker. Sam heeft van dichtbij gezien wat voor impact dit heeft en heeft ook voor hem gefietst. Inmiddels is die collega overleden, dus dat is een extra motivatie om steeds weer in actie te komen. “In gesprekken hoor ik steeds meer dat mensen last hebben van spijsverteringsziekten, zoals mijn buurtkinderen die coeliakie hebben. De noodzaak om geld op te halen is dus heel duidelijk”.

Sam is heel benieuwd naar de nieuwe routes. De routes van de ZZK zijn hem altijd heel goed bevallen. “Mooie wegen, brede paden en een haalbare fietsafstand”.

Het is belangrijk om mee te fietsen met de Zuiderzee Klassieker vindt hij. “ Spijsverteringsziekten beïnvloeden hoe fijn je je voelt en wat je kunt doen. Ik doe graag weer mee, maar wel als voorwaarde dat Frans Laport er ook weer bij is”, lacht Sam.

We kijken ernaar uit om beide heren te mogen verwelkomen op 9 september!