Gouden olympiër Jochem Uytdehaage fietst mee met Zuiderzee Klassieker!

20-09-2022 | 15:49

Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage staat zaterdag 24 september aan de start van de twaalfde editie van Zuiderzee Klassieker. De voormalig topsporter doet mee aan de fietstocht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsziekten. Dit is hard nodig, gezien deze ziekten de derde grootste oorzaak vormen van alle ziekenhuisopnamen door aandoeningen.

Het ambassadeurschap van Uytdehaage sluit naadloos aan op de missie van de MLDS: meer Nederlanders bewustmaken van het belang van een gezonde spijsvertering. De meervoudig wereldkampioen publiceerde onlangs zijn boek Opgeladen! waarin hij pleit voor een gezonde levensstijl op spiritueel, mentaal, fysiek en emotioneel niveau. “Als je goed voor jezelf en je spijsvertering zorgt, en ook voldoende beweegt, kan je een hoop ellende voorkomen”, vertelt Uytdehaage, die 80 kilometer aflegt. “Daarom zet ik me met veel plezier in als ambassadeur van de Zuiderzee Klassieker. En wat is nou mooier om hiervoor zelf op de fiets te stappen en letterlijk in beweging te komen?”

Spijsverteringsziekten in top drie ziekenhuisopnamen

Het belang van een gezonde leefstijl en het effect hiervan op onze spijsvertering wordt ook onderschreven in recent onderzoek van het RIVM in opdracht van de MLDS. Hieruit is gebleken dat spijsverteringsziekten de derde grootste oorzaak vormen van alle ziekenhuisopnamen door aandoeningen, na hart- en vaatziekten en kanker. Zo belanden jaarlijks 150.000 mensen in het ziekenhuis met een maag-, lever- of darmaandoening.

Ook overleden meer mensen de afgelopen jaren aan deze aandoeningen. In de periode van 1996 – 2019 nam het aantal sterftegevallen met een kwart toe: in 2019 overleden 15.500 mensen door een aandoening aan de maag, darm of lever. Dat was ongeveer 10 procent van de totale sterfte.

Meer geld nodig voor onderzoek

Met de opbrengst van de Zuiderzee Klassieker wil de MLDS betere vroegdiagnostiek en een betere kwaliteit van leven realiseren voor mensen met spijsverteringsziekten, zoals darm- of slokdarmkanker, de ziekte van Crohn, Coeliakie, Prikkelbare Darm Syndroom en andere maag-, darm- en leveraandoeningen. Ziektes die elke dag grote impact hebben op het leven van meer dan twee miljoen buikpatiënten. 

Meedoen kan op iedere fiets

De Zuiderzee Klassieker start en finisht in Amersfoort, thuishaven van de Maag Lever Darm Stichting en het middelpunt van Nederland. Net als voorgaande jaren biedt de tocht ook dit jaar vier afstanden: 50km, 80km, 120km en 180km. Deelnemers fietsen – op type fiets naar keuze - door pittoreske dorpen en natuurgebieden tussen Amersfoort en Harderwijk, en langs de Zuiderzee. Tussendoor zijn diverse rustposten en is er de mogelijkheid om met Uytdehaage in gesprek te gaan.

Bernique Tool, directeur van de MLDS: “Alweer meer dan 10 jaar rijden we in september een prachtige tocht met elkaar door ‘de buik’ van Nederland. Het is bijzonder dat zoveel deelnemers, waaronder ook vele MDL-artsen en wetenschappers, met patiënten samen zich zo inspannen. De fietstocht kan een uitdaging zijn, net als het hebben van een MDL-ziekte dat is. Zowel de start als de afsluiting worden daarmee een hele intense beleving en een feestje tegelijk.”

Over de Zuiderzee Klassieker

De Zuiderzee Klassieker is de sportieve fietsuitdaging van de Maag Lever Darm Stichting voor de geoefende en minder geoefende fietser. Het is onderdeel van de campagne van de MLDS Listen to your Guts. Hiermee roept de stichting Nederlanders op om wakker te worden en beter naar hun spijsvertering te luisteren. Met de opbrengst van de ZZK financiert de MLDS wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. In de onderzoeken richten we ons op vroege opsporing van spijsverteringsziekten en een betere kwaliteit van leven voor spijsverteringspatiënten. Het is de twaalfde keer dat de Zuiderzee Klassieker plaatsvindt. Voor meer informatie over de missie en het werk van de Maag Lever Darm Stichting www.mlds.nl.