5 vragen aan... IBD peloton deelnemers Ray en Anja!

19-09-2022 | 10:15

Geen ZZK zonder onze fietshelden. Vrienden, collega’s, individuen, familieleden die de strijd aan durven gaan en zich kilometerslang in het zweet werken. In de rubriek ‘5 vragen aan’ zetten wij ze in het zonnetje. In deel 4: fietsmaten Ray en Anja, deelnemers van het IBD-peloton. Beiden hebben IBD (Ray Colitis Ulcerosa en Anja Crohn) en genieten enorm van fietsen, dat heeft een warme band tussen de twee vrienden geschept. Ray fietst 120 km en Anja 80. Ray vertelt.

1) Beiden fietshelden en ook nog eens IBD buddies, hoe hebben jullie elkaar leren kennen? 

"Op de fiets! Ik werd lid van de fietsvereniging ‘Het Groene Woud’ in 2016 en begon daar mee te fietsen. Anja was al jaren lid. Tijdens het fietsen in het peloton raakten we met elkaar aan de praat. Een jaar later deelde ik een bericht dat ik een periode niet meer mee kon fietsen, omdat ik een opvlamming had door Colitis Ulcerosa. Pas toen wist ik van Anja dat zij, net zoals ik, IBD heeft. Vanaf dat moment zijn we echte IBD-Buddies geworden en proberen we wekelijks met elkaar te fietsen. Het is zó ontzettend fijn om met iemand daarover te kunnen praten waarbij de situaties zó herkenbaar zijn. Zo kunnen we elkaar op en naast de fiets steunen. We gaan ook altijd samen naar (fiets)evenementen die door de patiëntenvereniging Crohn en Colitis NL georganiseerd worden."

2) Vertel eens, waarom hebben jullie besloten om voor de ZZK te fietsen? 

"Fietsen is voor ons allebei een therapeutische sofa en onze grootste passie. Een middel om de mentale en lichamelijke ballast van je ziekte te kunnen legen en tegelijkertijd je ziekte in remissie te houden. Want het is wetenschappelijk bewezen dat sporten je ziekte in remissie kan houden. Hoe mooi is het als je die passie kunt inzetten voor een goed doel? Vanuit de patiëntenvereniging Crohn & Colitis NL hebben we ook een eigen IBD-peloton, een fietsclub op Strava en trainen we meerdere keren per jaar met elkaar voor de Zuiderzee Klassieker."

3) Zeker mooi! Waar kijken jullie het meeste naar uit op deze dag? 

"Om samen met lotgenoten deze uitdaging aan te gaan. Ons motto is ‘samen uit, samen thuis’. Daarvoor hebben we ook dit jaar met elkaar in het IBD-peloton samen getraind. En de prestatie na afloop samen te vieren."

4) Mooi motto. Hoe bereiden jullie je voor op deze tocht? 

"We hebben de hele winter doorgefietst. Het eerste ritje van 100+ kilometer deden we samen al op 5 februari. Plus wekelijks een (lokaal) rondje op onze gravelbikes. Verder heb ik in het voorjaar nog een bikepacking gedaan in Spanje (van Granada naar Valencia). Ik fiets daarnaast nog op de racefiets bij de fietsclub ‘Velocitas Best’ en Anja op haar racefiets bij de fietsclub ‘Femme Pedale’. Ik zit momenteel op 4000+ gemaakte fiets-kilometers en Anja op 5000+."

5) Jullie hebben al aardig wat kilometers gemaakt dus! Wat is jullie favoriete herinnering op de fiets? 

"Er zijn teveel mooie en fijne fiets-herinneringen om op te noemen van de laatste jaren. Vooral sinds we beiden de gravelbike hebben ontdekt zijn de rondjes rondom huis (herten spotten in de Scheeken bijvoorbeeld), maar vooral de georganiseerde toertochten bijzonder geworden. Eén van de mooiste toertochten die we samen fietsten was de graveltocht van bijna 110 km met start en finish in Baal (België), in de “achtertuin" van fietslegende Sven Nys door het Hagellandse landschap. Mooie route dwars door de fruitgaarden en de heuvels, prachtig weer en een fijn gezelschap. Onze dag was geslaagd." 

 

Foto: Joris Aben