5 vragen aan... Team Surgery and Friends!

07-09-2022 | 11:08

Geen ZZK zonder onze fietshelden. Vrienden, collega’s, individuen, familieleden die de strijd aan durven gaan en zich kilometers lang in het zweet werken. In de rubriek ‘5 vragen aan’ zetten wij ze in het zonnetje. In deel 1: Team Surgery and Friends (120 kilometer) van ziekenhuis St Jansdal. Caroline vertelt. 

 

1) Dit jaar doen jullie alweer voor de vijde keer mee! Hoe zijn jullie ooit met de ZZK gestart?  

“We doen inderdaad al sinds 2017 mee, het jaar dat mijn vader overleed aan darmkanker. We hadden toen al gehoord over de Zuiderzee Klassieker en het leek ons een goed plan om met onze maatschap met veel fietsende chirurgen deze tocht samen te fietsen. We wilden zo veel mogelijk geld inzamelen voor mensen die, in ons geval, door darmkanker zijn getroffen.  

Mijn vader overleed uiteindelijk een aantal dagen voor de tocht. Het was een emotionele rit, maar een traditie was gestart. In eerste instantie ontstond het idee vanuit onze maatschap, maar bij de eerste rit haakten al veel fietsvrienden aan. Inmiddels is de groep steeds groter geworden, zijn we met 23 personen, en is het ook in ons ziekenhuis uitgegroeid tot een soort klassieker.” 

 

2) Wat maakt het zo fijn om dit samen als collega's te doen?

“Wij hebben niet alleen een werkrelatie met elkaar, maar zijn ook echt maatjes door dik en dun. Ook als iemand van ons iets naars meemaakt. Het voelt echt super dat we dit samen met elkaar kunnen doen en dat er zoveel animo is in het ziekenhuis. OK-assistentes, SEH-verpleegkundigen, ambulancepersoneel: iedereen haakt aan. Ook fietsvrienden zijn welkom."

 

3) Hoe ziet jullie voorbereiding eruit? 

“De meesten fietsen zelf in fietsclubjes. Vanuit het werk organiseren we af en toe gezamenlijke oefentochtjes, maar vanwege de drukke agenda’s doet iedereen dat toch een beetje op zijn eigen tijd.” 

 

4) Wat maakt de ZZK zo bijzonder?

“Het is een mooie tocht, waarbij de historie van de Zuiderzee meeleeft op de achtergrond. Bovendien staan we met ons ziekenhuis centraal in deze omgeving, dus het is extra mooi om op eigen terrein aan zo’n mooi evenement mee te kunnen doen.  We hopen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel.” 

 

5) Over geld inzamelen gesproken: jullie hebben een ontzettend hoog bedrag opgehaald. Bijna 8000 euro! Wat is jullie geheim?

 “Ik vraag om de paar dagen of iedereen al een berichtje naar al zijn of haar contacten heeft gestuurd. Als je met een heleboel mensen bent en iedereen doneert een klein beetje, dan is het samen toch stiekem een hoop geld voor het goede doel. Alle kleine beetjes helpen!”