‘Als mensen mij raar vinden, is dat hun probleem’

23-09-2021 | 12:30

Lisa Sauer (26) heeft speciaal voor de Zuiderzee Klassieker een wielrenfiets gekocht! Samen met haar vader Berno (59) fietst zij dit jaar 80 kilometer op de Zuiderzee Klassieker. Sinds 2014 weet Lisa dat zij de ziekte van Crohn heeft. Gelukkig heeft ze een lieve groep mensen om haar heen, maar Lisa weet ook dat niet iedereen deze ziekte kan erkennen. Het blijft voor veel mensen toch enigszins raadselachtig wat het inhoudt.

Verkeerde diagnose

Al van jongs af aan heeft Lisa last van buikklachten. Na meerdere bezoeken aan de huisarts volgde de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom. Deze diagnose leek te kloppen met de symptomen die Lisa ervoer op dat moment. Lisa moest goed oppassen met te veel vet eten en dan zou haar buik wel rustig blijven. Tot ze in 2014 erg ziek werd. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en bij nader onderzoek onder andere door een internist volgde de diagnose: de ziekte van Crohn.

Achteraf viel er veel op zijn plek

Toen Lisa de diagnose ze ziekte van Crohn kreeg, kon ze dat zelf prima accepteren. Ze wist tenslotte eindelijk wat er nu echt aan de hand was. Ze is erg open over de problemen die ze ervaart en merkt dat haar omgeving het door haar openheid beter begrijpt.

“Wanneer ik met vriendinnen op pad ben en ik buikpijn krijg, zeg ik gewoon ‘jongens we moeten even stoppen, even een pitstop maken'. Mijn vriendinnen weten van mijn ziekte en snappen hierdoor dat ik het niet zomaar kan ophouden. Dus aan een half woord hebben ze vaak al genoeg. Dat is heel fijn.”

Toch waren er ook mensen in Lisa’s omgeving die het minder goed of niet konden begrijpen. Zij vonden het maar raar of ongemakkelijk dat Lisa zo openlijk praat over haar maag- en darmproblemen. Maar daar kan Lisa zich niet lang druk over maken.

“Als mensen mij anders benaderen vanwege mijn ziekte, zegt dat meer over hen dan over mij.”

Vader dochter band

Lisa fietst pas actief sinds 2021. Ze is hier destijds speciaal mee begonnen om de Zuiderzee Klassieker te fietsen met haar vader. Haar vader Berno fietst al langer en samen gaan zij de uitdaging aan om op 25 september 80 kilometer te fietsen. De twee hebben een erg goede band.

“We trainen vaak één keer in de week samen. Dan heb je goede gesprekken want op de fiets bespreek je vaak toch andere dingen. Daar heb je dan ook tijd voor. ”

Samen hebben ze al ruim € 6.700,- opgehaald! Maar daarin de grootste eer aan vader Berno! Hij deelt zijn tactiek met ons: “Na iedere zakelijke bespreking met collega’s of nieuwe klanten vertel ik dat Lisa en ik voor de Maag Lever Darm Stichting gaan fietsen. Mensen zijn geraakt door het verhaal van Lisa en vinden bijzonder dat we dat doen en…hierop volgen dan vaak (gulle) donaties. Dan ben ik iedere keer weer zo trots. We fietsen tenslotte allemaal voor mensen met darmaandoeningen!”

Wil jij Lisa en Berno: team Fam. Sauer  ook steunen? Doneren kan via deze link: https://ziekenhuizen.zuiderzeeklassieker.nl/team/fam-sauer/doneren

Super bedankt!

Meer weten over de ziekte van Crohn? Lees meer op onze MLDS-website over Crohn