Zuiderzee Klassieker levert 230.000 euro op voor onderzoek naar spijsverteringsziekten

28-09-2019 | 15:47

Zuiderzee Klassieker levert 230.000 euro op voor onderzoek naar spijsverteringsziekten

Amersfoort, 28 september 2019 - De 9e  editie van de Zuiderzee Klassieker, het jaarlijkse wielerevenement van de Maag Lever Darm Stichting, heeft een bedrag opgeleverd van 230.000 euro. Meer dan 1000 fietsers, in het kielzog van oud-profwielrenners Maarten Tjallingii en Peter Schep, vertrokken zaterdagmorgen vanaf 8:00 uur vanaf het Lieve Vrouweplein in Amersfoort om 50, 80, 120 of 180 km te fietsen. 

Gezonde spijsvertering voor iedereen 
Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: "Wat een bijzondere dag is het vandaag. Ik ben enorm dankbaar en trots op iedereen die deze dag tot een enorm groot succes heeft gemaakt! Iedereen doet mee met een bijzonder verhaal die ons raken, inspireren en strijdvaardig maken.  Verhalen die gaan over wind mee, maar ook vaak wind tegen. Precies wat het weer ons vandaag ook bracht. Het is een geweldige prestatie van alle deelnemers, van de vele vrijwilligers, van de donateurs en sponsoren die ervoor hebben gezorgd dat we het geweldige eindbedrag van 230.000 euro bij elkaar hebben gefietst. Samen maken we zo meer onderzoek naar spijsverteringsziekten mogelijk en dat is zó hard nodig. Een gezonde spijsvertering voor iedereen, dat is onze droom."

Met de opbrengst van de Zuiderzee Klassieker wil de Maag Lever Darm Stichting betere vroegdiagnostiek én een betere kwaliteit van leven realiseren voor mensen met spijsverteringsziekten zoals alvleesklierkanker, slokdarmkanker, de ziekte van Crohn, Prikkelbare Darm Syndroom en andere maag-, darm- en leveraandoeningen. Ziektes die elke dag grote impact hebben op het leven van twee miljoen buikpatiënten. 

Bijzondere deelnemers
Alle deelnemers hebben hun eigen verhaal waarom zij vandaag meefietsen. Zo zijn er deelnemers die zelf een spijsverteringsziekte hebben, vrienden, familieleden maar ook artsen en onderzoekers fietsen mee. Een van deze deelnemers is Geert Scholte (78), die alvleesklierkanker heeft. Hij is ongeneeslijk ziek. Geert: ‘Mijn toekomst is kort, heel kort. Ik focus me op vandaag en leef van dag tot dag. Wat er na vandaag komt, is heel onzeker voor mij.’  Ook fietst team Zus&zo mee, een team bestaande uit twee zussen Nienke (21) en Geertje van (16). Zij kampen dagelijks met de ziekte van Crohn: ‘We hebben niet zelf de keuze gemaakt om ziek te zijn, maar we maken wel zelf de keuze hoe we hier mee omgaan.’

Voor de tweede keer in Amersfoort
Dit jaar startte de tocht voor de tweede keer vanuit Amersfoort, de thuishaven van de Maag Lever Darm Stichting én middelpunt van Nederland. Dat sluit naadloos aan bij het doel waarvoor de deelnemers fietsten: de spijsvertering, het middelpunt van onze gezondheid. Deelnemers konden kiezen uit vier afstanden: 50, 80, 120 en 180 kilometer. Burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, gaf de startschoten. De routes voerden langs plaatsen als Nijkerk, Harderwijk, Garderen en Kampen. Deelnemers fietsten langs de oude Zuiderzee, door de polder, maar ook door bos en mooie natuur. Op de rustpunten werden de deelnemers voorzien van eten en drinken en was er muziek en entertainment.

Toppers
Vele bekende fietsers kwamen in actie voor het goede doel. Maarten Tjallingii voormalig profwielrenner fietste de 180 km. Voormalig prof Peter Schep die in 2006 eerste werd tijdens de wereldkampioenschappen puntenkoers in Bordeaux, wilde ook graag zijn steentje bijdragen. Hij fietste de 80 km.

Editie 2020
In 2020 vindt de 10e editie van de Zuiderzee Klassieker plaats op zaterdag 26 september. Nadere informatie volgt.