UMCG Give&Live fietst voor meer aandacht voor orgaandonatie

24-09-2019 | 10:54

 Dit jaar willen twee groepen gezamenlijk aandacht vragen voor orgaandonatie: de getransplanteerden van de Stichting Sport en Transplantatie en de fietsgroep Give & Live van het transplantatiecentrum in het UMCG Groningen.

Het belang van orgaandonatie blijft ook met de nieuwe wet op de orgaandonatie - ADR - welke in 2020 ingaat. Nog steeds zijn er wachtlijsten en overlijden er patiënten omdat er een tekort aan donoren is. Die donoren zijn nog steeds nodig; voor patiënten op de wachtlijsten is het onvangen van een donororgaan de laatste kans op overleven. 

Door hun deelname aan diverse evenementen in Nederland en daarbuiten, laten ze zien dat je na het ontvangen van een nieuw orgaan (of na een stamceltransplantatie) weer een uitstekend maar ook actief leven kunt leiden. En de mooie bijkomstigheid voor getransplanteerden is, dat door het aanhouden van een actieve levensstijl je een grote positieve bijdrage aan de gezondheid van je organen levert. "Bewegen is voor ons een medicijn ( naast de vele pillen die wij levenslang vaak dagelijks moeten slikken ). Met de fietsgroep vanuit het UMCG beklimmen ze om het jaar met een groep getransplanteerden en UMCG professionals als buddy de Mont Ventoux, de sporters van de Stichting Sport en Transplantatie laten hun kunnen zien op de European en World Transplant Games.'"

Bij de Give&Live fietsgroep doen niet alleen artsen, verpleegkundigen, chirurgen, donatiecoördinatoren etc mee, maar ook levende donoren en familie van donoren en orgaanontvangers.

"Wij ondersteunen uiteraard de Maag Lever Darm Stichting en hopen dat genezing, transplantaties kan voorkomen en willen met onze deelname bijdragen aan de financiering van onderzoeken naar genezing."

Dit jaar fietst team UMCG Give&Live de Zuiderzee Klassieker voor meer aandacht voor orgaandonatie.Wil je team UMCG Give&Live helpen en een bijdrage leveren aan de Zuiderzee Klassieker? Bekijk dan hun actiepagina: https://ziekenhuizen.zuiderzeeklassieker.nl/team/umcg-give-live-team-nl-transplant-cycling