Leuke plekjes langs de routes

30-08-2019 | 16:23

Route 50 km

De route start op het Onze Lieve Vrouweplein in Amersfoort. Onderwerg kom je langs het Horsterwold bos, dit is het grootste loofbos van Nederland. Dit bos is bijzonder doordat het bos op kleigrond groeit. Daarnaast is het Horsterwold bos het leefgebied van de rode eekhoorn. 

Vervolgens fiets je langs de Nijkerkersluis, wat verbinding legt tussen twee provincies; Flevoland en Gelderland. Verder fiets je nog langs de oude grens van de Zuiderzee en de polderoase landgoed Nekkeveld. Dit is een oerhollands landschap tussen de provincies Gelderland en Utrecht. 

Op de terugweg kom je langs de Koppelpoort, een Middeleeuwse land- en waterpoort die in de 19e eeuw gerestaureerd is door Pierre Cuypers. De route sluit je af langs de Elleboogkerk, dit is een kerk aan de Langegracht welke gebouwd is in 1820 maar afbrandde in 2007. De kerk is nu een architectonische combinatie van oud en nieuw. 

Route 80 km

De route van de 80km heeft gedeeltelijk dezelfde hotspots als de route van de 50km. Maar je fietst ook nog langs het windpark Zeewolde en de biezenbrucht op de Knardijk. Dit is een burcht die in 1990 ontworpen is door Ton Alberts en Max van Huut. De burcht is gebouwd vanuit de vorm van een pentagon, een vijfhoek. Fiets je verder dan kom je langs een prachtig natuurgebied uit 1974, knardijk bij Harderbroek. Hier leven veel zeldzame vogels vanwege het leefgebiedmoeras. Je pakt gelijk een stukje kunst mee door te fietsen langs het standbeeld 'vruchtbaarheid' bij Harderhaven. Dit standbeeld is gemaakt door kunstenares Charlotte Dorothée en symboliseert de vuchtbaarheid van de drooggelegde polders in Nederland.

Route 120 km

 Ook de route van de 120km komt gedeeltelijk langs de routes van de 50km en 80km. Daarnaast komt deze route nog langs gemaal Lovink. Een gemaal dat behoort tot het waterschap van Zuiderzeeland en staat in Biddinghuizen . Ook pak je een stukje geschiedenis mee, je fiets namelijk langs het Monument Omgekomen Geallieerde Vliegeniers. Dit monument ligt aan het Zeepad in het water van Wolderwijd. Het is geplaatst ter herdenking van de 117 geallieerde vliegeniers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen door neerstorting in het Ijsselmeer.  

Route 180 km

De langste route maakt een extra stuk door de Veluwe met op beide kanten vrij uitzicht over de natuur. Verder kom je nog langs de Beekstraat in Elberg, dit is een kleine vestigingsstad in de Veluwe uit de Middeleeuwen. Mocht je van vogels houden dan zit je hier ook goed, je komt namelijk langs de Zomerdijk Drontermeer, wat een bekend gebied is om overtrekkende vogels te spotten.