Slechte voeding het einde van je carrière?

27-08-2019 | 16:37

 Thorwald Veneberg is voormalig Nederlands profwielrenner, hij fietste onder andere voor de Rabo wielerploeg. Als ex-topsporter en directeur van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) weet hij hoe het geregeld is met voeding en toiletten tijdens grote wedstrijden. Hij legt uit waarom beweging zo belangrijk is voor je spijsvertering én wat de meest voorkomende wielerkwaaltjes zijn.

Passie voor wielrennen

Binnen het gezin van Thorwald werd er vroeger al veel gefietst, maar het was zijn buurjongen die hem als eerste in contact bracht met wielrennen. Samen reden zij een koppelkoers, waarna Thorwald lid is geworden bij de Zaanlandse Wielerclub DTS. Na jarenlang profwielrenner te zijn geweest, gaf Thorwald in 2008 zijn wielercarrière op om bondscoach wegwielrennen te worden bij de KNWU.

Beweging belangrijk voor je spijsvertering

Waarom is beweging zo belangrijk voor je spijsvertering? Thorwald; ‘Beweging is vooral belangrijk voor de doorbloeding. Door te bewegen verbrandt je meer en heb je ook meer voedingsstoffen nodig. Daarnaast houdt bewegen je hele lijf actiever en alerter. Je blijft beter in contact met je lichaam en kunt ook luisteren naar je lichaam. Hierdoor kan je ook signalen herkennen en merk je al snel als iets niet goed is. Als topsporter heb je dit in extreme mate, ieder pijntje kan iets betekenen. Als je dan stopt met sporten is het lastig om af te bouwen en te accepteren dat signalen er ook gewoon mogen zijn.’

Transformatie van voeding bij grote wedstrijden

Net als de maatschappij, verandert ook de wielerwereld. Als ex-profwielrenner heeft Thorwald deze transformatie meegemaakt. De grootste verandering zit hem in de voeding, geeft Thorwald aan; ‘De meest opvallende herinnering was toen ik beroepswielrenner was en meereed met la Vuelta. De organisatie van la Vuelta had een voorbeeldmenu gegeven aan alle hotels waar wij verbleven. Vervolgens hebben al die hotels drie weken lang hetzelfde menu gebruikt. Wat betekende; ook drie weken lang hetzelfde eten. We kregen bijvoorbeeld een half verbrande steak en pasta met tomatensaus. Meer dan dit kregen we ook niet echt op het gebied van voeding. Toen gaf ik al aan, jongens, de Rabobank is een miljoenenploeg, dan moet er op dat vlak echt meer begeleiding komen! Langzaamaan heb ik de intrede van gerichte voeding zien komen, waarbij er eerst meer aandacht kwam voor voeding en dat er nu zelfs complete voedingtrucks met voedingsdeskundigen meegaan naar wedstrijden. Het eten van de fietser wordt per ronde bepaald. En ook hoe veel gram koolhydraten en eiwitten de fietsers per maaltijd tot zich nemen. Ook de tussendoortjes worden bepaald. Als er een bergetappe op de planning staat dan bevatten de maaltijden minder vezels, dit omdat vezels vocht vasthouden en vocht is gewicht. De dagen daarna tijdens vlakke etappes worden de vezels weer aangevuld. Alles om zo optimaal mogelijk aan de wedstrijd te kunnen deelnemen!’

Slechte voeding het einde van je carrière?

Tijdens lange wielerwedstrijden worden er langs de kant vaak gels en repen uitgedeeld zodat de renners 4 à 5 uur lang voldoende energie tot zich kunnen nemen. Maar omdat deze sportvoeding erg zoet is en veel fructose bevat kan dit ook negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo heeft Thorwald ervaren hoe het is om het zogenaamde Leaky Gut Syndrome te krijgen. Hierbij komen er bacteriën uit de darmen in het bloed en neemt je weerstand af. Dit betekende voor Thorwald helaas dat zijn lichaam vatbaar was voor de ziekte van Pfeiffer. Thorwald; ‘Dit is eigenlijk min of meer het einde van mijn carrière geweest.’

Naar de wc tijdens wedstrijden?

Algemeen bekend is dat bij grote wedstrijden de berm vaak het beste toilet is. Dan kan je alleen maar hopen dat er niet te veel toeschouwers staan. Een rijdend toilet is namelijk niet te doen. Bij een Tour zijn er wel altijd toeristen met campers aanwezig waar renners vaak even naar de wc mogen gaan. Wel zijn er bij de start- en finish toiletten. Bij plezierwedstrijden zijn er wel vaak toiletten onderweg, dit omdat je natuurlijk niet 1200 wildplassers wil hebben.

Wielerkwaaltjes rondom de spijsvertering

De meest voorkomende wielerkwaaltjes zijn aambeien en onregelmatige voeding. Aambeien ontstaan vaak wanneer renners te lang op het zadel zitten. Daarnaast eten zij vaak pas laat na afloop van de tocht. Dit komt omdat de finish laat is en dan worden de fietsers nog naar het hotel gebracht en gemasseerd. Het nadeel hiervan is dat je dan eigenlijk met een te volle buik de nachtrust in gaat. Bij warme tochten wordt er ook veel gedronken, dan ontstaat er vaak een klotsbuik omdat er zo veel vocht in de maag zit en deze dit niet kan verwerken. Belangrijk is om in dat geval vaste voeding te nemen. Het drinken tijdens de tocht mag ook niet te koud zijn, het kost namelijk veel energie om je lijf weer op te warmen en die energie gaat dan verloren.

Persoonlijke betrokkenheid met de Zuiderzee Klassieker

Thorwald; ‘Vanwege mijn topsportcarrière ben ik altijd met eten bezig geweest. Eten en drinken zijn essentieel voor mijn gezonde lijf. Voeding tijdens de koers heeft dus uiteindelijk ook het einde van mijn carrière betekend. Nu ben ik door middel van mijn dochter nog bewuster geworden welke rol onze spijsvertering speelt in ons leven en hoe je daar op een goede en verantwoorde manier mee om kan gaan. Mijn dochter heeft namelijk coeliakie, oftewel glutenallergie. Er komt steeds meer aandacht voor mensen die net even iets anders nodig hebben dan de meeste mensen. Ik word heel blij van steeds groter wordende afdelingen in supermarkten met speciale voeding. Mijn dochter had al langer klachten en via een bloedtest zijn we erachter gekomen dat ze coeliakie heeft. Op school komt ze nog wel eens tot verassingen te staan. Vooral in de logistieke sfeer vraagt het extra aandacht en soms moet ze omgaan met teleurstellingen, maar dit doet ze supergoed! Toch wil je als ouders het liefst dat je kind zo min mogelijk teleurstellingen te verwerken krijgt.