Waar fietsen we voor? Deel 2

29-07-2019 | 12:49

Op 28 september staan we weer met ruim 1000 fietsers aan de start voor de Zuiderzee Klassieker 2019. Maar waar doen we het eigenlijk allemaal voor? Dr. Richard ten Broek van het RadboudUMC legt het uit.

Na een buikoperatie ontwikkelen veel patiënten ernstige buikpijn. Dr. Richard ten Broek: “Dit is een onderbelicht probleem. Na een jaar heeft zo’n 10% van de patiënten nog steeds buikpijn. De oorzaak daarvan is vaak inwendig littekenweefsel, ook wel verklevingen genoemd. Helaas is het lastig om deze diagnose te stellen, omdat verklevingen nog niet goed in beeld kunnen worden gebracht. Wij willen een innovatieve tool ontwikkelen die deze verklevingen in beeld brengt, zodat we de diagnose goed en snel kunnen stellen.” Een nieuwe operatie kan de verklevingen en pijn verhelpen. Dan moet de arts van tevoren wel weten óf een patiënt verklevingen heeft en waar die verklevingen zich bevinden.
 
Meer over het onderzoek
 
Een operatie met als doel verklevingen te verhelpen doet soms meer kwaad dan goed. Bijvoorbeeld als verklevingen niet de oorzaak zijn van de buikpijn van een patiënt. Of als de arts tijdens de operatie verklevingen moet opzoeken op verschillende plaatsen in de buik. Tijdens zo’n uitgebreide operatie ontstaat nieuwe schade in de buik. Dr. ten Broek: “CineMRI is een nieuwe vorm van een MRI scan waarmee we de aanwezigheid en locatie van verklevingen kunnen vaststellen. De beoordeling van cineMRI beelden kost echter veel tijd en vereist veel deskundigheid. Wij willen kunstmatige intelligentie inzetten om cineMRI beelden te beoordelen.” Dit houdt in dat een computerprogramma de beelden beoordeelt en aangeeft of er verklevingen aanwezig zijn. Op basis daarvan kan een arts precies weten of en waar hij moet opereren.

 

Wil jij ook een bijdrage leveren aan meer onderzoek naar spijsverteringsziekten én een fantastische dag beleven? Meld je dan hier aan voor de Zuiderzee Klassieker op 28 september.