Waar fietsen we voor? Deel 1

19-07-2019 | 16:18

Op 28 september staan we weer met ruim 1000 fietsers aan de start voor de Zuiderzee Klassieker 2019. Maar waar doen we het eigenlijk allemaal voor? Prof. Marja Boermeester en drs. Wouter Bom van het Amsterdam UMC leggen het uit.

In Nederland worden ruim 16.000 mensen per jaar geopereerd aan een blindedarmontsteking. Er bestaan twee vormen van blindedarmontsteking: een milde en een ernstige vorm. Nu wordt bij alle patiënten de blinde darm operatief verwijderd. Patiënten met de milde vorm hebben echter waarschijnlijk geen operatie nodig. Maar nu is het helaas nog niet mogelijk om vóór de operatie betrouwbaar te bepalen welke vorm van blindedarmontsteking een patiënt heeft. Prof. Marja Boermeester en drs. Wouter Bom gaan bij ongeveer 700 patiënten uit verschillende ziekenhuizen een scoringsmodel testen, waarmee ze onderscheid kunnen maken tussen de twee vormen blindedarmontsteking. De verwachting is dat patiënten in de nabije toekomst op basis van dit scoringsmodel een passender behandeling kunnen krijgen.

Patiënten met een milde vorm van blindedarmontsteking kunnen waarschijnlijk genezen met alleen antibiotica, in plaats van een operatie. Patiënten met een ernstige blindedarmontsteking moeten juist snel een operatie ondergaan. Het scoringsmodel dat prof. Boermeester en drs. Bom gaan testen, combineert de uitslagen van verschillende onderzoeken. Dit zijn onder andere laboratorium- en beeldvormend onderzoek. Artsen kunnen hiermee een score berekenen en zo bepalen of een patiënt milde of ernstige blindedarmontsteking heeft. Dit kan sommige patiënten een operatie besparen en andere patiënten zullen juist sneller geopereerd worden.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan meer onderzoek naar spijsverteringsziekten én een fantastische dag beleven? Meld je dan hier aan voor de Zuiderzee Klassieker op 28 september