Profwielrenner Bram Tankink fietst mee met Zuiderzee Klassieker

06-07-2018 | 10:35

Profwielrenner Bram Tankink fietst op 29 september mee met de Zuiderzee Klassieker. Tankink, onlangs voor de vierde keer vader geworden en bezig aan zijn laatste profjaar als wielrenner voor de Lotto Jumbo ploeg: “Ik lever graag een positieve bijdrage aan deze tocht, waarmee geld wordt ingezameld voor meer onderzoek naar spijsverteringsziekten.” De tocht wordt voor de 8e keer verreden en start dit jaar voor het eerst vanuit Amersfoort, de thuishaven van de Maag Lever Darm Stichting én middelpunt van Nederland. Dat sluit naadloos aan bij het doel waarvoor de deelnemers fietsen: de buik, het middelpunt van onze gezondheid.

‘De Tank’, zoals de profwielrenner ook wel wordt genoemd, fietst niet mee met de Tour de France die aanstaande zaterdag begint. “De Tour de France heb ik negen keer gefietst. Een paar jaar geleden ben ik daarmee gestopt. Ik heb in het voorjaar een aantal grote tochten gefietst en afgelopen weekend nog het NK Wielrennen. Nu heb ik een wat rustiger periode. Ik fiets in augustus de BinckBank Tour en in het najaar nog een aantal klassiekers, zoals de Zuiderzee Klassieker.” Harold Knebel, de voormalige baas van de Rabobank Wielerploeg en nu ceo van IBS Capital Allies, heeft Tankink gevraagd tijdens de Zuiderzee Klassieker mee te fietsen met het team van IBS. Eind van dit jaar zet de 39-jarige een punt achter zijn profcarrière. Dan heeft hij 18 jaar gefietst.

Ook Roxane Knetemann (31 jaar), profwielrenner en dochter van Gerrie Knetemann, fietst 29 september mee met het bedrijventeam van IBS. Ze doet komende week (6-15 juli) mee aan de Ronde van Italië (Giro Rosa).  

Oud-prof Gert Jakobs doet voor de tweede keer mee aan deze tocht en steunt het werk van de Maag Lever Darm Stichting. Hij wordt dagelijks geconfronteerd met de darmaandoening van zijn vriendin en vindt het daarom belangrijk om zijn steentje bij te dragen. Ook Lars van der Haar (27 jaar), profveldrijder en Amersfoorter, steunt de Zuiderzee Klassieker. Hij verschijnt 29 september niet aan de start. Hij fietst dan het WK Veldrijden in de VS.  

Over de Zuiderzee Klassieker

De Zuiderzee Klassieker is een wielerevent, georganiseerd door de Maag Lever Darm Stichting. Met deze tocht wordt geld ingezameld voor meer wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsziekten. In Nederland zijn ruim 2 miljoen buikpatienten die chronisch last hebben van hun buik. Van ongemakkelijk tot ongeneeslijk. Van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) tot darmontstekingsziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa tot ongeneeslijke ziekten als darmkanker, alvleesklierkanker en slokdarmkanker. Om tot een snellere diagnose en een betere behandeling van deze aandoeningen te komen is nog meer onderzoek nodig. En geld. Daarvoor fietsen de deelnemers op 29 september. Fiets ook mee met Bram, Gert en Roxane en meld je aan!