Marcel fietste al 6 keer mee: “Deze tocht bezorgt me elk jaar weer kippenvel”

31-05-2018 | 13:03

Marcel fietste in 2017 alweer voor de 5e keer mee. Een prestatie waar niet alleen hij, maar ook wij, erg trots op zijn. Marcel maakte zelf mee hoe het is om darmkanker te krijgen (en te overwinnen). Daarom gaat de Zuiderzee Klassieker hem aan het hart. Dit jaar fietst hij als stomadrager mee met het team Fit for Life van Coloplast. 

Darmkanker verslaan en fietsen zijn beide topsport
Na maanden van klachten en onderzoeken kreeg Marcel in 2009 de diagnose darmkanker. Vanaf toen heeft hij keihard gevochten om de ziekte uit zijn lijf te krijgen. Voor hem gelukkig met succes. “Toen ik van de artsen te horen kreeg dat voor we geheel herstel gingen, ging er bij mij een knop om. Op dat moment is het gewoon topsport bedrijven.”

“Voor wat, hoort wat”
Glimlachend zegt Marcel: “Mijn zwager vroeg me vorig jaar om zijn nieuwe racefiets in elkaar te zetten. Ik zei dat ik dat wel wilde doen, maar niet voor niets…. Dus die fietste ook mee in 2017.” Dezelfde strategie heeft hij gebruikt bij zijn neef op de vraag of Marcel zijn fiets even wilde nakijken. 

De meeste bijzondere ontmoetingen
Maar wat maakt de tocht nu zo speciaal dat je al vijf keer aan de start bent verschenen, vroegen wij hem. “De gesprekken die je onderweg met de andere deelnemers voert zijn zo ontzettend speciaal. Iedereen heeft zijn/haar eigen verhaal en motivatie om deel te nemen. Zo kwam ik eens in gesprek met een jongen die in Zweden woont, maar elk jaar speciaal voor de Zuiderzee Klassieker naar Nederland komt. Speciaal om zijn aan darmkanker overleden vader te eren. Van zulke mooie verhalen krijg ik elk jaar weer kippenvel.”

Waarom ook jij mee moet doen! 
“Ik zeg altijd tegen mensen: je traint het hele jaar voor één heel mooi feestje. Het is ook nog eens hartstikke gezond voor je.

De sponsortip van Marcel
Marcel is van mening dat het niet veel energie hoeft te kosten om geld in te zamelen. “Ik geef altijd als tip: “Zet op je verjaardag een bus op tafel en vraag iedereen vooraf aan iedereen een bijdrage te doen. Tien euro voor een bos bloemen is na een week vergaan, maar met 1000 x € 10,- red je misschien een mensenleven.”