Zuiderzee Klassieker levert 246.838 euro op voor onderzoek naar spijsverteringsziekten

02-10-2018 | 13:18

De 8e editie van de Zuiderzee Klassieker, het jaarlijkse wielerevenement van de Maag Lever Darm Stichting, heeft een bedrag opgeleverd van 246.838 euro. Meer dan 1200 fietsers, in het kielzog van oud-profwielrenners Gert Jakobs, Steven Rooks, Leontien van Moorsel en profrenners Bram Tankink en Anouska Koster, vertrokken zaterdagmorgen al om 8.00 uur vanaf het Lieve Vrouweplein in Amersfoort om 50, 80, 120 of 180 km te fietsen. 

Gezonde buik voor iedereen 
Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting: "Wat een geweldige dag is het vandaag. Ik ben enorm dankbaar en trots op iedereen die deze dag tot een enorm groot succes heeft gemaakt! Een geweldige prestatie van alle deelnemers, maar ook van de vele vrijwilligers, donateurs en sponsoren die ervoor hebben gezorgd dat we het geweldige eindbedrag van bijna 250.000 euro bij elkaar hebben gefietst. Samen maken we zo meer onderzoek naar spijsverteringsziekten mogelijk en dat is zó hard nodig. Onze droom is: een gezonde buik voor iedereen."

Met de opbrengst van de Zuiderzee Klassieker wil de Maag Lever Darm Stichting betere vroegdiagnostiek én een betere kwaliteit van leven realiseren voor mensen met spijsverteringsziekten zoals alvleesklierkanker, slokdarmkanker, de ziekte van Crohn, Prikkelbare Darm Syndroom en andere maag-, darm- en leveraandoeningen. Ziektes die elke dag grote impact hebben op het leven van twee miljoen buikpatiënten. 

Vlaggetjes op het plein
Alle deelnemers hebben hun eigen verhaal waarom zij vandaag meefietsten. Een glimp van die verhalen was duidelijk zichtbaar tijdens de tocht. Deelnemers konden de namen van degenen voor wie zij fietsten op de weg laten schrijven. Bovendien konden de deelnemers de naam van een dierbare voor wie zij fietsten op een t-shirt schrijven, waardoor een vlaggenlijn van honderden vlaggetjes met namen op het Lieve Vrouweplein wapperden. Naast de sportieve prestatie kreeg daarmee ook de emotie een mooie plek tijdens dit evenement.

Voor het eerst in Amersfoort
Dit jaar startte de tocht voor de eerste keer vanuit Amersfoort, de thuishaven van de Maag Lever Darm Stichting én middelpunt van Nederland. Dat sluit naadloos aan bij het doel waarvoor de deelnemers fietsten: de buik, het middelpunt van onze gezondheid. Deelnemers konden de deelnemers vier afstanden rijden: 50, 80, 120 en 180 kilometer. De routes voerden langs plaatsen als Nijkerk, Harderwijk, Garderen, Kampen. Deelnemers fietsten langs de oude Zuiderzee, door de polder, maar ook door bos en mooie natuur. Op de rustpunten werden de deelnemers voorzien van eten en drinken en was er muziek en entertainment.

Toppers
Vele bekende fietsers kwamen in actie voor het goede doel. Gert Jakobs, voormalig profwielrenner en ambassadeur van de Zuiderzee Klassieker, deed voor de tweede keer mee. Voormalig prof Steven Rooks, die in 1988 tweede werd in de Tour de France, wilde ook graag zijn steentje bijdragen, net als voormalig profwielrenster en viervoudig olympisch kampioene Leontien van Moorsel. Profwielrenner Bram Tankink, die eind dit jaar zijn carrière beëindigt, en Anouska Koster, een jonge profwielrenster, legden vandaag zelfs 180 km af om de Zuiderzee Klassieker te steunen. 

Editie 2019
In 2019 vindt de 9e editie van de Zuiderzee Klassieker plaats op zaterdag 28 september. De tocht start wederom in Amersfoort. Deelnemers kunnen zich nu al aanmelden.